Shushanto Paul English Note Part-06

  1. The Olympic games were watched by ____ all over the world.
    Ans: literally billions of people.(
    আক্ষরিক অর্থে বা মোটামুটি)
    252. ‘Monologue’ means —
    (a) a long speech in a play spoken by one actor especially when alone.
    (b) a speech in a play in which a character, who is alone on the stage, speaks his thoughts aloud.(- Soliloquy)
    Ans: (a) ) a long speech in a play spoken by one actor especially when alone.
    253. Which is correct?
    (a) Quote this poem from memory.
    (b) Quote this poem from heart.
    (c) Quote this poem from the heart.
    (d) Quote this poem from the memory.
    Ans: (b) Quote this poem from heart.
    254. Christopher Marlow was a contemporary ___ Shakespeare.
    (a) to, (b) at, (c) of, (d) for.
    Ans: (c) of.
    255. The patient has a severe cerebral ___.
    (a) suffering, (b) fever, (c) pain, (d) problem.
    Ans: (c) pain.
    256. Which is right?
    (a) I hope you had a good travel.
    (b) How was your travel.
    (c) I hope you had a good journey.
    (d) My hobbies are music, journey and philately.
    [Note: 
    শখ অর্থে journey না হয়ে travel হবে।
    Have a good travel – 
    এরূপ হয় না।]
    Ans: (c) I hope you had a good journey.
    257.The word paranoid is connected with —
    Ans: Psychology.
    [Note: Paranoid: suffering from a mental illness in which you wrongly believe that other people are trying to harm you or that you are very important.(paranoid delusions)]
    258. A famous short story of Maupassant is —
    Ans: The Diamond Necklace. (a French writer)
    259. Instead of ‘confirm’ we can say —
    (a) bear out, (b) bear on, (c) bear to, (d) bear off.
    Ans: (a) bear out.
    260. Corruption is abhorrent ___ the honest.
    (a) in, (b) by, (c) to, (d) for.
    Ans: (c) to.
    261. ‘The Woman’ is —
    Ans: A novel by T.C. Boyle.
    262. ‘Silent Woman’ is —
    Ans: A comedy by Renaissance playwright Ben Johnson.
    263. His friends mourned ___ the death ___ his mother.
    (a) on, of; (b) at, of; (c) over, of; (d) for, of.
    Ans: (c) over, of.
    264. What is the antonym of ‘Apostate’?
    (a) Loyalist,(b) Cancellation, (c) Poverty, (d) Believe.
    Ans: (a) Loyalist.
    265. The meaning of ‘Culpable’ —
    (a) Blameworthy, (b) Murder, (c) Extortion, (d) not amounting to murder
    Ans: (a) Blameworthy.
    266. Which one is correct?
    (a) Credit it to my account, (b) Credit it in my account,
    (c) Credit it at my account, (d) Credit it with my account.
    Ans: (a) Credit it to my account.
    267. Emeritus 
    এর সমার্থক শব্দ —
    (a) Retired, (b) Dead, (c) Dull, (d) By merit.
    Ans: (a) Retired.
    [Note: but still working.]
    268. Wax 
    এর বিপরীতার্থক শব্দ —
    (a) Peace, (b) Wane, (c) Cruel, (d) Agree.
    Ans: (b) Wane.
    [Note: Wax (of the moon) to seem to get gradually bigger until its full form is visible.]
    269. Which is right?
    (a) Brazil have won the World Cup four times.
    (b) Brazil has won the World Cup four times.
    (c) Brazil has won World Cup four times.
    (d) Brazil have won World Cup four times.
    Ans: (b) Brazil has won the World Cup four times.
    270. Which is right?
    (a) Mizan is absent today; he must have been sick again.
    (b) Rahim is back in the team today; he must be feeling better now.
    (c) The line is busy; someone should be using the telephone now.
    (d) She must be study in her room now.
    Ans: (c) The line is busy; someone should be using the telephone now.
    271. ‘Pedagogue’ means —
    (a) a school master, (b) demagogue, (c) insane, (d) droll.
    Ans: (a) a school master.
    272. ‘Proforma’ means —
    (a) in favour of a form, (b) like a form, (c) format of a book, (d) standard documents.
    Ans: (d) standard documents.
    273. ‘He was in a reverie’ means —
    (a) He was sleeping, (b) He was unconscious,
    (c) He was dreaming, (d) He was relaxing.
    Ans: (c) He was dreaming.
    274. ‘Speed money’ means —
    Ans: the rate/percentage of interest.
    275. Which one is right? (a) subtract, (b) substract, (c) subtruct, (d) substruct.
    Ans: (a) subtract.
    276. Which is right?
    (a) authorative, (b) authoratitive, (c) authoritative, (d) none of these.
    Ans: (c) authoritative.
    277. One versed in horsemanship is called —
    (a) horseman, (b) jockey, (c) rider, (d) lancer.
    Ans: (b) jockey.
    278. Dirge —
    (a) a kind of sonnet sequence.
    (b) a song expressing patriotic sentiment.
    (c) a long verse telling about an adventure.
    (d) a song expressing grief, lamentation and mourning.
    Ans: (d) a song expressing grief, lamentation and mourning.
    279. Effigy —
    (a) proxy, (b) profundity, (c) boldness, (d) dummy.
    Ans: (d) dummy.
    280. 
    তার হাতের লেখা কাঁচা —
    (a) He is not a set hand in writing,
    (b) He does not write well,
    (c) His hand writing is bad,
    (d) His hand writing illegible.
    Ans: (a) He is not a set hand in writing.
    281.
    কোনটি Verbal Noun এর উদাহরণ?
    (a) Writing a good letter is difficult.
    (b) Good letter writing is difficult.
    (c) The writing of a good letter is difficult.
    (d) It is very difficult to write a good letter.
    Ans: (c) The writing of a good letter is difficult.
    282. The opposite meaning of ‘Clandestine’ is —
    (a) Overt, (b) Coveted, (d) Covert, (d) Intractable.
    Ans: (a) Overt.
    283. Chimerical —
    (a) Economical, (b) Fantastic, (c) Brief, (d) Distant.
    Ans: (b) Fantastic.
    284. Canto 
    বলতে বোঝায় —
    (a)
    দীর্ঘ কবিতার একটি স্তবক।
    (b) 
    নাটকের অঙ্ক।
    (c) 
    মহাকাব্যের বিভাগ।
    (d) 
    অমিত্রাক্ষর ছন্দে রচিত কবিতা।
    Ans: (a)
    দীর্ঘ কবিতার একটি স্তবক।
    285. In seventh heaven —
    (a) a state of shock, (b) a state of extra aspiration, (c) in a state of supreme happiness, (d) in a state of disenchantment.
    Ans: (c) in a state of supreme happiness.
    [Note: In a state of disenchantment – a state of great joy and satisfaction.]
    286. Buoyant health —
    (a) poor health, (b) good health,
    (c) bad health, (d) ill health.
    Ans: (b) good health.
    287. ‘Went down’ —
    (a) broke, (b) collapsed, (c) shattered, (d) splintered.
    Ans: (b) collapsed.
    288. What you are saying is quite ___.
    (a) out of doors, (b) out of place, (c) out of sorts, (d) out of works.
    Ans: (b) out of place.
    [Note: of an inappropriate or misapplied nature.]
    289. The first Nobel Prize in Literature was awarded to —
    Ans: French poet and philosopher Sully Prudhomme in 1901. (ReneFrancois Armand)
    290. The first woman Nobel Prize winner for literature —
    Ans: Selma Ottilia Lovisa Lagerlof in 1909.
    291. I had no choice but to sign the contract. Here ‘but’ is a ___ conjunction.
    Ans: Adversative conjunctions
    292. The synonym for ‘brazen’ is —
    (a) shameless, (b) quick, (c) modest, (d) pleasant.
    Ans: (a) shameless.
    293. The synonym for ‘Perfunctory’ is —
    (a) Impossible, (b) Lively, (c) Listless.
    Ans: (c) Listless.
    294. ‘The more, the merrier’ 
    এই বাক্যে the কোন শ্রেনীর?
    (a) Introductory ‘the’, (b) Generalising ‘the’
    (c) Instrumental ‘the’, (d) none of these.
    Ans: (c) Instrumental ‘the’
    295. A dog’s breakfast/dinner means —
    Ans: a thing that has been done badly (- MESS)
    Example: He made a real dog’s breakfast of these accounts.
    296. What is ‘Limerick’?
    Ans: a humorous short poem, with two lines that rhyme with each other, followed by two short lines that rhyme with each other and ending with a long line that rhymes with the first two. (- 
    সাধারণতঃ কৌতুকপূর্ণ পঞ্চপদী ছড়া){A poem of light verse}
    297. The invention of computer has turned a new leaf in the history of modern technology.
    (a) created a new history, (b) began a new civilization,
    (c) opened a new chapter, (d) created a sensation.
    Ans: (c) opened a new chapter.
    298. To meet trouble halfway —
    (a) to be puzzled, (b) to get nervous, (c) to be disappointed, (d) to bear up.
    Ans: (a) to be puzzled.
    [Note: to try to solve a problem before it becomes too difficult.]
    299. A round dozen —
    (a) A little less than a dozen,
    (b) A little more than a dozen,
    (c) A full dozen,
    (d) Round about a dozen.
    Ans: (c) A full dozen.
    300. Dog days —
    (a) A period of being carefree,
    (b) A period of having youth full flings,
    (c) Hot weather,
    (d) A period of misfortune.
    Ans: (c) Hot weather.