Shushanto Paul English Note Part-05

201. It did not occur ___ my mind at any time.
(a) on, (b) in, (c) to, (d) in.
Ans: (c) to.
[Note: to occur to — come to sb’s mind.]
202. His body was committed ___ grave.
(a) on, (b) to, (c) into, (d) with.
Ans: (b) to.
203. 
নিচের কোন Sentence  word order ভুল?
(a) The horse became very restive.
(b) He blew out his brains after bidding his wife goodbye with a gun.
(c) He died in the village where he was he was born.
(d) Fallen, fallen is Babylon.
Ans: (b) He blew out his brains after bidding his wife goodbye with a gun.
204. DELAY : EXPEDITE —(a) Related : Halt, (b) Block : Obstruct, (c) Drag : Procrastinate, (d) Detain : Dispatch.
Ans: (d) Detain: Dispatch.
205. ANARCHY : GOVERNMENT —(a) Chaos: Disorder, (b) Monarchy: Republic, (c) Verbosity: Words, (d) Penury: Wealth.
Ans: (d) Penury: Wealth.
206. CARPENTER : SAW —(a) Stenographer : Typewriter, (b) Painter : Brush, (c) Lawyer : Brief, (d) Seamstress : Scissors.
Ans: (d) Seamstress: Scissors.
207. Bounty —(a) generosity, (b) familiar, (c) dividing line, (d) sympathy.
Ans: (a) generosity.
208. Handy —(a) comfortable, (b) useful, (c) convenient to handle or use, (d) necessary.
Ans: (b) useful.
209. Obdurate — (a) Deceitful, (b) Stubborn, (c) Sly, (d)Swindler.
Ans: (b) Stubborn.
210 Infringe — (a) Transgress, (b) Purloin, (c) Invade, (d) Intrude.
Ans: (a) Transgress.
211. Efface — (a) Improve, (b) Exhausted, (c) Rub out, (d) cut out.
Ans: (c) Rub out.
212. Genesis — (a) Introduction, (b) Preface, (c) Beginning, (d) Forward.
Ans: (c) Beginning.
213. Incite — (a) Urge, (b) Permit, (c) Deceive, (d) Instigate.
Ans: (d) Instigate.
214.Which is right?
(a) I can’t play at cards.
(b) I can’t play with cards.
(c) I can’t play cards./I can’t play card.
(d) None of these.
Ans: (c) I can’t play cards./I can’t play card.
215. Sinister means —
(a) Sinful, (b) Evil, (c) Harmful, (d) Ominous.
Ans: (d) Ominous.
216. The famous musician was once an ___ organist in the small village church.
(a) opaque, (b) obscure, (c) indistinct
Ans: (b) obscure.
[Note: Opaque=
তরলগ্লাস ইত্যাদি সম্বন্ধেঅস্বচ্ছ; Obscure=not well known; Indistinct =that cannot be seen heard or remembered clearly.]
217. ‘My heart leapt into my mouth’. What type of figure of speech has been used here?
(a) Simile, (b) Metaphor, (c) Onomatopoeia, (d) Personification.
Ans: (d) Personification.
[Note: Simile: Her words are as sweet as honey.
Metaphor: She has a heart of stone.
Onomatopoeia: hiss, bang, pop.]
218. The less common adjective form of the word ‘tyrant’ is —
(a) tyrannical, (b) tyrannous, (c) tyrannist, (d) tyrannic.
Ans: (b) tyrannous.
219. He recommended using bullet proof jacket. Its passive form is –
(a) He recommended that bulletproof jacket should be used.
(b) He recommended for the use of bulletproof jacket.
(c) Use of bulletproof jacket was recommended by him.
Ans: (a) He recommended that bulletproof jacket should be used.
220. ‘Out of the wood’ means —
(a) Out of the jungle, (b) Out of the bush, (c) Out of difficulties, (d) Out of the way.
Ans: (c) Out of difficulties.
221. ‘Cut and dry’ means — (a) secret, (b) rigorous, (c) already decided, (d) none of these.
Ans: (c) already decided.
222. The noun form of ‘vary’ is —
(a) variety, (b) variance.
Ans: (b) variance.
223. You’ll know the truth ___.
(a) in good time, (b) at good time, (c) on good time, (d) in the good time.
Ans: (a) in good time.
224. The correct spelling —
(a) abhorence, (b) abhorrence, (c) abhorance, (d) abhorrance.
Ans: (b) abhorrence.
225. Kajal returned ___ London ___ plane ___ Dhaka.
(a) in, by, from; (b) from, by, to; (c) to, by, from; (d) at, by, in.
Ans: (b) from, by, to.
226. ‘Bag and Baggage’ means —
(a) Property, (b) Costly things, (c) Leaving nothing behind, (d) Heavy things.
Ans: (c) Leaving nothing behind.
227. The boy reads a book. —
(a) Principal verb, (b) Auxiliary verb, (c) Transitive verb, (d) Intransitive verb.
Ans: (c) Transitive verb.
228. Which one is correct?
(a) You must compensate for the loss.
(b) You must compensate with the loss.
(c) You must compensate the loss.
(d) You must compensate on/in the loss.
Ans: (a) You must compensate for the loss.
229. An ‘errotic’ person is one who is —
(a) pleasant, (b) honest, (c) unreliable, (d) rational.
Ans: (c) unreliable.
230. I don’t know why he is hanging ___.
(a) about, (b) in, (c) with, (d) for.
Ans: (a) about.
[Note: Hang about: to wait or stay near a place not doing very much.]
231. He suffered from the ___ that he was another Napoleon.
(a) imagination, (b) illusion, (c) delusion, (d) allusion.
Ans: (c)delusion.
[Note: Delusion = 
নিজের সম্পর্কে ভ্রান্ত ধারনা, Illusion = কোন কিছুর সম্পর্কে ভ্রান্ত ধারনা।]
232. He was very fond of his wife, so his friends called him ___.
(a) hen-pecked, (b) unmanly, (c) effeminate, (d) unsocial.
Ans: (a) hen-pecked.
233. Choose the correct sentence —
(a) He despaired to pass.
(b) He despaired of passing.
(c) He despained passing.
(d) He despained about passing.
Ans: (b) He despaired of passing.
234. He has no interest ___ music.
(a) in, (b) for, (c) at.
Ans: (a) in.
235. What are you angry ___?
(a) for, (b) with, (c) about.
Ans: (c) about.
236. The minister arrived ___ a decision/a conclusion/an agreement last night.
(a) to, (b) in, (c) at.
Ans: (c) at.
237. Youth is impatient ___ restraint.
(a) of, (b) at, (c) to.
Ans: (a) of.
238. My friend reposed his trust ___ me.
(a) on, (b) at, (c) upon, (d) in,
Ans: (d) in.
239. His wife is jealous ___ him and she follows him everywhere he goes.
(a) with, (b) at, (c) of, (d) about.
Ans: (c) of.
240. The children were entrusted ___ the care of their uncle.
Ans: with.
[Note. The children were entrusted to their uncle]
241. He parted ___ his friends in tears.
Ans: from.
242. A person whose head is in the clouds is a ___.
Ans: day-dreamer.
243. She had faith ___ and hopes ___ the future.
Ans: in, for.
244. ‘Rahim almost ate the whole fish’— is this sentence correct?
Ans: No. (C.A-Rahim ate almost the whole fish.)
245. Trees have cast ___ their leaves.
Ans: off.
246. (i) Submission: Yielding — Compliant: Acquiescent
(ii) Vacillate: Hesitate — Irresolute: Indecisive.
(iii) Assert:Dissent — Affirm:Object.
(iv) Distort: Twist — Harmonize: Balance.
247. Despite my request, he did not fall/get ___.
Ans: in/off.
248. They have ____ for our case.
Ans: pledged their support.
249. We must ____ that the weather will stay fine for the picnic tomorrow.
Ans: keep our fingers crossed.(
আশায় থাকা)
250. He ____ winning the lottery.
Ans: fantasized about.