Shushanto Paul English Note Part-04

151. The train runs ___ time.
Ans: on. (not with time)
[Note: In time = 
সময়ের আগে।
On time = 
যথা সময়ে।
To time = 
সময়ের সাথে সামঞ্জস্য রেখে।]
152. My father was in hospital for six weeks ___ the summer.
Ans: during. (not in summer)
153.(i) He entrusted the task ___ his nephew.
Ans: to.
(ii) He entrusted his nephew ___ the task.
Ans: with.
154. He arrived ___ a decision.
Ans: at. (not arrived to)
155. We need two hundred dollars ___ this to pay for everything.
Ans: besides. (not beside, as well, also)
156. The intellectual can no longer be said to live ___ the margins the society.
Ans: beyond.
157. The mob ___ dispersed.
(a) have, (b) has, (c) is, (d) are.
Ans: (a) have, (b) has.
[Note: Mob + was/were(
দুইটাই হয়)]
158. A Shakespearean play consists of ___.
(a) three acts, (b) two acts, (c) five acts, (d) one act.
Ans: (c) five acts.
159.Translation:
প্রথমে আমিই তোমাকে সাহায্য করেছিলাম।
(a) It was I who helped you first,
(b) It is I who helped you first.
Ans: (b) It is I who helped you first.
160. Romeo and Juliet is a ___.
(a) comedy, (b) tragedy, (c) romance, (d) morality play.
Ans: (b) tragedy.
161. Romanticism is mainly connected with —
(a) Joy and happiness, (b) Expectation and disappointment,
(c) Excitement and sensation, (d) Love and beauty.
Ans: (d) Love and beauty.
162. John Keats is primarily a poet of ___.
(a) Beauty, (b) Nature, (c) Love, (d) Revolution.
Ans: (a) Beauty.
163. Which is correct?
(a) Fetch some water for me.
(b) Fetch and bring some water for me.
(c) Go and fetch some water for me.
(d) Go to fetch some water for me.
Ans: (a)Fetch some water for me.
164. When John looked at the list he saw that his name had been omitted. Here ‘omit’ means:
(a) pass out, (b) put out, (c) count out
Ans: (c) count out
165. Almost everyone fails ___ his driver’s test.
Ans: to pass/to have passed. (not in passing)
166. I forbade him ___ going.
Ans: from. (not to go)
167. The path ___ paved, so we were able to walk through the path.
Ans: (a) had been. (not was)
168. Just now he ___ his dinner but he says he’ll see you when he’s finished.
Ans: has had.
169. The police ___ informed of the matter.
Ans: were. (not was)
170. All the good qualities are embodied ___ my teacher.
Ans: in. (not by)
171. If we want ___, we are looking for clear evidence.
Ans: concrete proof.
172. The Democratic Party’s candidate ___ defeat in the small hour of the morning.
Ans: accepted.(not agreed/granted/consented)
173. Two of the children have to sleep in the bed, but the other three have ___ ones.
Ans: separate. (not different)
174.Stockings are ___.
Ans: long socks.
175. Which one is correct?
(a) Yours is the prettiest hat of all,
(b) I’m quite sure of his honesty.
Ans: (b) I’m quite sure of his honesty.
176. The housekeeper ___ an egg for Newton.
(a) boiled, (b) bought, (c) cooked, (d) kept.
Ans: (a) boiled.
177. The Prime Minister will ___ his cabinet ___ next few days.
(a) expand, by; (b) expand, with; (c) enlarge, at; (d)liberal, to.
Ans: (a) expand, by.
178. I would ___ to chase these boys away from my kitchen garden. (a) have, (b) run, (c) sell, (d) have liked.
Ans: (a) have.
179. The correct spelling is —
(a) Supercillious, (b) Supercilious, (c) Supercilous, (d) Supercillous.
Ans: (b) Supercilious.
180. He knows and speaks many languages. —
(a) He is an interpreter, (b) He is a polyglot,
(c) He is an infidel, (d) He is a tycoon.
Ans: (b) He is a polyglot.
[Note: Infidel = 
অবিশ্বস্ত।]
181. ‘Are you here ___ business, madam?’ the customs officer asked.
(a) for, (b) on, (c) in, (d) with.
Ans: (b) on.
[Note: work that is a part of your job.]
182. A person who is listless has very little ___.
(a) money, (b) breath, (c) energy, (d) pressure.
Ans: (c) energy.
183. Which one of the following is a wrong sentence?
(a) How long have you been unemployed?
(b) How long do you know her?
(c) My sister got married to a teacher.
(d) She has been ill for a long time.
Ans: (b) How long do you know her?
[Note: How long do you know her?– 
অভ্যাস নয়।
নিয়মঃ How long do you walk?– অভ্যাস বোঝায়।]
184. I would like to make/be ___ with you.
(a) friend, (b) friends, (c) friendship.
Ans: (b) friends.
185. Study tours are ___.
(a) a vital part of education,
(b) basic parts of education,
(c) basics of education,
(d) relevant section of education.
Ans: (a) a vital part of education.
186. When something is out of its time, it is called ___
(a) Anacreontic, (b) Anachronism, (c)
Ans: (b) Anachronism.
187. Poet of sensuousness —
(a) P.B. Shelley, (b) W. Wordsworth, (c) John Keats, (d) Lord Byron.
Ans: (c) John Keats.
188. “If winter comes can spring be far behind?” It is a quotation from —
(a) The Cloud, (b) Adonais, (c) Ode to the West Wind, (d) To a Skylark.
Ans: (c) Ode to the West Wind(Percy Bysshe Shelley).
189. Who wrote the novel ‘Roots’? —
(a) Henry Miller, (b) H.G. Halery, (c) Alex Haley, (d) Rudyard Kipling.
Ans: (c) Alex Haley.
190. Ode to a Grecian Urh — (a) Shelley, (b) Keats
Ans: (b) Keats.
191. Father of English Novel?
Ans: Henry Fielding.
192. ‘Vanity Fair’ is a novel by —
(a) Dickens, (b) Scott, (c) Fielding, (d) Thackeray.
Ans: (d) Thackeray(William Makepeace Thackeray)
193. Who of the following is both a poet and painter?
(a) Donne, (b) Keats, (c) Blake, (d) Browning
Ans: (c) Blake.
194. Who wrote ‘The Waste Land’?
(a) W.B. Yeats, (b) Robert Frost, (c) W.H. Auden, (d) T.S. Eliot
Ans: (d) T.S. Eliot.
195.
শোকগীতি Lycidas এর রচয়িতা কে?
Ans: Great Master of verse John Milton.
196. Point Counterpoint 
এর লেখক কে?
Ans: Aldous Huxley.
197. ‘Full many a flower is born to blush unseen, and waste its sweetness on the decent air’- this quotation is —
Ans: Thomas Gray(Elegy Written in a Country Churchyard)
195. It is unlikely that result of the election will be made public before tomorrow morning.
(a) Tomorrow morning is probably the earliest that anyone will know the result of the election.
(b) We will probably not be told the result of the election before tomorrow morning.
Ans: (b) We will probably not be told the result of the election before tomorrow morning.
196. When we say that there is enough of something to go around, we mean that there is enough for ___.
(a) those arriving early, (b) everyone, (c) only a few, (d) none of these.
Ans: (b) everyone.
197. Who wrote ‘Leaves of Grass’?
Ans: Walt Whitman.
198. Her recent illness makes her look ___.
(a) yellow, (b) white, (c) off-colour, (d) off-white.
Ans: (c) off-colour.
199. Sugar is nice in ___ cup of tea.
Ans: the.(not ‘a’)
200. ‘The Sun Also Rises’ is a novel by —
Ans: Ernest Hemmingway.(his first major novel)