38th BCS Priliminary Question Solution

 

 

English Literature part Solution:

  1. Which period is known as ‘The golden age of English literature?’
    Ans: The Elizabethan Age
    2. ‘Jacobean Period’ of English Literature refers to—-
    Ans: 1603-1625
    3. Where do the following lines occur in?
    ‘Alone, alone, all, all alone,
    Alone on a wide, wide sea……’
    Ans: The Rime of the Ancient Mariner
    4. ‘For God’s sake hold your tongue, and let me love.’
    This line is written by—–
    Ans: John Donne
    5. Who is the author of ‘Man and Superman’?
    Ans: G. B. Shaw
    6. The most famous satirist in English literature is —–
    Ans: Jonathan Swift
    7. Of the following authors, who wrote an epic?
    Ans: John Milton
    8. The literary term ‘euphemism’ means—–
    Ans: in offensive expression
    9. Who is not a Victorian poet?
    Ans: Alexander Pope
    10. The play ‘The Spanish Tragedy’ is written by—-
    Ans: Thomas Kyd
    11. Who among the following Indian writers is a famous novelist?
    Ans: R. K. Narayan

Grammar Part-
1. Which one in the correct indirect narration? ‘Why have you beaten my dog’? he said to me.
Ans: He demanded of me why I had beaten his dog.
2. Which word is closest in meaning to ‘Franchise’?
Ans: privilege
3. ‘Once in a blue moon’ means—–
Ans: very rarely
4. ‘A retired officer lives next door.’ Here the underlined word (retired) is used as a/an—-
Ans: Participle (It’s past participle adjective)
5. Choose the appropriate preposition in the blank of the following sentence:
Eight men were concerned —- the plot.
Ans: in
6. When water —– it turns into ice.
Ans: freezes
6. Which one is the correct antonym of ‘frugal’?
Ans: spendthrift
7. Choose the meaning of the idiom—
‘Take the bull by the horns.’
Ans: To challenge the enemy with courage
8. I still have —- money.
Ans: a little
9. Select the right compound structure of the sentence:
‘Though he is poor, he is honest.’
Ans: He is poor but honest.
10. Tourists — their reservations well in advance if they want to fly to Cox’s Bazar.
Ans: had better get
11. The sun went down. The underlined word (down) is used here as a/an—
Ans: adverb
12. What is the plural form of the word ‘louse’?
Ans: lice
13. Choose the correct sentence:
Ans: He refrained from taking any drastic action.
14. Which one of the following words is in singular form?
Ans: Radius
15. Identify the right passive voice of ‘It is impossible to do this’.
Ans: This is impossible to be done.
16. ‘Mutton’ is a/an—-
Ans: Material Noun
17. ‘Reading is an excellent habit. ‘ Here the underlined word (reading) is a—-
Ans: Gerund
18. Which of the following words is an example of a distributive pronoun?
Ans: either
19. A speech of too many word is called—-
Ans: A verbose speech
20. ‘Strike while the iron is hot.’ Is an example of—
Ans: Adverbial Clause (Here ‘while the iron is hot’ is an adverbial clause)
21. Select the correctly spelt word:
Ans: heterogeneous
22. ‘Among’ is a preposition that is used when— people are involved.
Ans: more than two